5 tips

Hoe kies je de beste fotograaf | brabant

Als je op zoek bent naar de trouwfotograaf die bij jullie past, ben je hier aan het juiste adres.

Sommige bruidsparen weten al meteen wie ze willen als fotograaf. Anderen hebben op een eerdere bruiloft al een trouwfotograaf aan het werk gezien waar ze enthousiast over zijn geworden. Maar stel, je weet echt niet waar je moet zoeken en waar je op moet letten?!

Als je “trouwfotograaf Brabant” intypt in Google, krijg je ongetwijfeld tientallen, zo niet honderden resultaten. Variërend van amateur tot professioneel, betaalbaar tot extreem luxe, journalistiek, zwart wit tot lifestyle en kleurrijk. Maar hoe weet je welke fotograaf de juiste is voor jullie?

Hopelijk kun je hier een stapje verder komen met het vinden van de juiste bruidsfotograaf in Brabant, maar ook daarbuiten. Zo kunnen jullie de zoektocht verfijnen en de fotografen ontmoeten die perfect zijn voor al jullie wensen voor, tijdens en na de bruiloft.

1.

Bepaal je stijl

Als het gaat om het kiezen van de trouwfotograaf, zijn veel bruidsparen compleet overweldigd door de vele mogelijkheden die ze hebben. Wat je je misschien niet realiseert, is dat elke fotograaf een kenmerkende stijl heeft en die heb jij ook, of je het nu weet of niet.

Vind jij een lichte en romantische stijl passen bij jouw intieme bruiloft in de achtertuin? Of houd je juist van een kleurrijke, journalistieke stijl voor de grote receptie en mega feestavond? Ik adviseer je om te beginnen met het verzamelen van afbeeldingen op een moodboard.

Het medium Pinterest is daar bij uitstek geschikt voor, je vindt er echt alles wat te maken heeft met trouwen, ikzelf ben er ook erg actief op.

Misschien zijn het foto’s waarvan je in eerste instantie niet helemaal zeker weet waarom je juist die zo mooi vindt. Maar als je een grotere verzameling beelden hebt en je kijkt vanuit een vogelperspectief, dan ontdek je gemakkelijk waarom deze foto’s bij elkaar horen. Misschien is het een specifiek gevoel wat ze bij je oproepen, of een terugkomend kleurenpalet.

Wellicht hebben alle beelden die je hebt gekozen een vergelijkbare stijl qua bewerking, eenzelfde soort poseren of is het de overall stijl die telkens terugkomt.
Dit is volgens mij de eerste stap naar het vinden van jouw stijl en maakt het duidelijker om gericht op zoek te gaan naar de fotografen die voldoen aan jouw stijl en wensen.

hoe-kies-je-de-trouwfotograaf
hoe-kies-je-de-trouwfotograaf
2.

Waar vind je de juiste fotograaf?

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf, kan het zijn dat je al een fotograaf aan het werk hebt gezien. Maar wat nu als dat niet zo is?

Ik raad jullie aan om de zoektocht naar de perfecte trouwfotograaf online te beginnen. Websites zoals The Perfect Wedding, Toptrouwbedrijven, Bruid en Bruidegom en ook Fearless Photographers (deze website is internationaal, maar daardoor ook zeker geschikt voor Destination weddings) zijn uitstekende en waardevolle bronnen om trouwfotografen bij jou in de buurt te bekijken.

Bij bijna elke fotograaf kun je een biografie lezen, een portfolio in hun stijl bekijken en recensies van eerdere bruidsparen lezen. Selecteer je favorieten en verdiep je in de fotografen waar je een goed gevoel bij hebt.

De meeste professionele fotografen hebben een blog op hun site waar je real weddings kunt bekijken, dus bruiloften van begin tot het eind. Je blindstaren op alleen de prachtige reportage foto’s is namelijk erg verleidelijk, maar je wil toch ook zien hoe de rest van de dag eruitziet.

Een compleet verhaal start met de voorbereidingen van de bruid en bruidegom, bevat ook de kleinste details, de daggasten, de ceremonie, alle belangrijke en intieme momenten tot en met het aansnijden van de bruidstaart en het feest. Alleen op die manier krijg je een goed beeld van hoe de fotograaf aandacht besteed aan alle aspecten van de trouwdag.

Het bezoeken van trouwbeurzen lag natuurlijk redelijk stil dit jaar, maar we mogen weer en dan is niets zaliger dan rondsnuffelen op een beurs (al zijn misschien niet alle mannen het met me eens). Naast fotografen vind je daar alle trouwleveranciers, erg handig en leuk!

Je hebt de kleinere beurzen, zoals de Wedding Fair waar je volop inspiratie op kunt doen en de grotere zoals Trouwbeleving. Gewoon super om samen te doen!

trouwfotograaf den bosch
hoe-kies-je-de-trouwfotograaf-tilburg
hoe-kies-je-de-trouwfotograaf
hoe-kies-je-de-trouwfotograaf-utrecht
3.

Vergelijk en overweeg zorgvuldig.

Wat heb je nodig?

Voordat je gaat ‘shoppen’ voor een trouwfotograaf, is het niet altijd even gemakkelijk om het totale kostenplaatje te achterhalen en wat je er precies voor krijgt.

Ik ben van mening dat je jezelf echt te kort doet als je star vast blijft houden aan een bepaald budget. In elke prijsklasse zullen jullie fotografen vinden, maar wat krijgen jullie voor € 4.000,- en wat voor € 1.000,-?

Je doet er verstandig aan om er in ieder geval achter te komen wat er te koop is op deze verzadigde markt. En vooral ook te kijken naar de ervaring van de trouwfotograaf, de reviews (niet alleen op de website van de fotograaf, maar ook op onafhankelijke platforms of Google).

Misschien valt het niet binnen je oorspronkelijk vastgesteld budget, onthoud wel dat de trouwfoto’s het enige zijn dat je overhoudt na de bruiloft! Dus is het best belangrijk dat je een fotograaf vindt die je kunt vertrouwen, die een fantastische reputatie heeft, waar jij je op je gemak voelt en dat op jullie trouwdag ook zal doen.

Een goede fotograaf zal je sturen waar het nodig is, maar nooit op de voorgrond treden, mensenkennis en passie voor het vak zijn hierbij heel belangrijk. Erop vertrouwen dat de fotograaf jullie complete verhaal zal vastleggen, zodat jullie alles hebben wat jullie willen en dat een professional er veel aan kan doen om jullie droombruiloft waar te maken.

Dat zijn zaken die ertoe zetten om te beslissen of je eventueel wat geld kunt herverdelen binnen het trouwbudget. Je kunt je investering maar 1 keer uitgeven en dan wil je wel dat je jaren later weer voelt wat je voelde op de dag dat jullie trouwden, toch?

Het zijn niet alleen het aantal uren, het trouwalbum of het aantal foto’s wat je krijgt, het is een magisch pakket van goed gevoel, creativiteit, professionaliteit, mooie foto’s en vooral een onvergetelijke herinnering!

hoe-kies-je-de-trouwfotograaf-vught
hoe-kies-je-de-trouwfotograaf-zaltbommel
4.

Maak een afspraak!

Ik weet het, het kost tijd en die hebben we vaak al niet. Maar geloof me, het is zo belangrijk om niet alleen online foto’s te vergelijken, of zelfs alleen puur op prijzen af te gaan. Ik zeg dit niet omdat ik zelf trouwfotograaf ben, ik zeg dit met nadruk omdat ik weet dat juist de fotograaf de enige buitenstaander is op jullie bruiloft waarbij het zo ontzettend belangrijk is dat die ‘klik’ er is, dat de persoonlijkheid en energie overeenkomt met die van jullie.

De trouwfotograaf is de enige die de hele dag aanwezig is, vaak heel dicht bij het bruidspaar is en waar jullie aanwijzingen van krijgen. Daar wil je toch een goed, nee een geweldig gevoel bij hebben?! En al helemaal als je dan vergelijkt en ziet dat de investering van de fotograaf vaak in de top 3 van duurste uitgaven staat.

Het kennismakingsgesprek is ook dé kans om al jullie wensen, zorgen en vragen over hun werkwijze kenbaar te maken. De fotograaf leert jullie wat beter kennen, kan vertellen over de werkwijze tijdens de bruiloft en kan ook trouwalbums laten zien. Als jullie wensen besproken zijn, kan de fotograaf veel gerichter adviseren wat jullie nodig hebben aan bijvoorbeeld het aantal uren, apparatuur (verlichting), albumgrootte en eventueel assistentie.

Op bijna iedere website van bruidsfotografen zul je lezen dat elke bruiloft maatwerk is. Dat is het ook eigenlijk, want misschien hebben jullie geen 8 uur fotografie nodig, maar is 7 uur voldoende. Een goede fotograaf denkt echt wel met je mee en dat woordje ‘maatwerk‘ is dus niet per definitie dieper in de portemonnee moeten tasten.

Een gesprek werkt vaak ook heel verhelderend over waarom de kosten van de trouwfotograaf zo opgebouwd zijn en wat jullie er precies voor terugkrijgen.

Als het kennismakingsgesprek goed verloopt, al jullie vragen zijn op dat moment beantwoord en jullie lopen met een fijn gevoel de deur uit, dan weet je eigenlijk al dat die fotograaf misschien wel eens de perfecte voor jullie kan zijn. En dat is waarom samen om de tafel zitten zo essentieel kan zijn, want een goed gevoel resulteert altijd in mooiere foto’s en een geweldige ervaring en samenwerking.

hoe-kies-je-de-trouwfotograaf-rotterdam
extra tips
5.

Een Loveshoot

De meeste trouwfotografen hebben ze als optie, de verlovingssessie. Zelfs als jij en je partner denken niet ‘fotogeniek’ te zijn of jullie hebben al verlovingsfoto’s gemaakt, het is prettig dat je voor jullie grote dag met je trouwfotograaf samenwerkt.

Op die manier leren jullie elkaar nog beter kennen, leren jullie de werkwijze van de fotograaf, ook hoe aanwijzingen gegeven kunnen worden en kun je aangeven wat je prettig vindt en wat niet. Ook kan de bruidsfotograaf ervaren hoe jij je voelt voor de camera en daarop inspelen, de beste poses zoeken en deze met je doornemen.

Een loveshoot is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat je meer zult ontspannen en genieten tijdens jullie trouwdag. Hoe meer real life contact je hebt met je fotograaf, hoe beter de communicatie is op de trouwdag. Hierdoor ga je je meer op je gemak voelen, loopt alles soepeler en wordt jij gefotografeerd op je mooist en zoals je echt bent!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest