Beste 11 tips voor een magische bruiloft

De beste tips voor elke bruid

Als trouwfotograaf neem ik mijn vak echt heel erg serieus! Als ik dan tips mag geven om ervoor te zorgen dat het bruidspaar optimaal geniet en de foto’s krijgen die ze verdienen, dan geef ik meer dan graag mijn advies.

Handige weetjes voor tijdens de voorbereidingen, want daar start voor mij als fotograaf jullie verhaal. Mooie, lichte foto’s, details van de trouwjurk, de visagiste aan het werk. Allemaal momenten en plaatjes die in het album een ere plaats verdienen. Met een aantal kleine aanpassingen creëer je een perfecte setting.

Ideeën voor de eerste ontmoeting, want die kun je niet meer over doen. Spontaniteit is natuurlijk het belangrijkste, maar het ideale plaatje kunnen jullie vooraf wel uitstippelen. 

De ceremonie is en blijft een plechtigheid waarbij een aantal momenten heel erg bijzonder zijn. Net als bij de eerste ontmoeting, kunnen jullie deze niet over doen. Door de tips hierover in gedachten te houden, krijgen jullie gegarandeerd mooie foto’s.

Verder staan er nog veel meer zaken die jullie trouwdag zo comfortabel mogelijk laten verlopen. Ook zullen er dingen niet gaan zoals je je dat had voorgesteld, probeer het los te laten.

De beste tip die ik je kan geven?

Geniet!

Doe vooral wat jij wil op je trouwdag. Geniet!

Laat je niet opjagen door moeders, de weddingplanner of de fotograaf. Een goede planning is heel belangrijk en het voorbereiden is stressvol, dat zal niemand ontkennen. Maar zodra je ’s morgens wakker wordt, laat je het los, probeer je je niet meer druk te maken. Er zullen dingen mis gaan, niet iedereen zal luisteren naar jullie wensen en strakke planningen zullen qua tijd uitlopen.

Ontspan en laat de zorgen waar ze horen, bij de ceremoniemeester, de fotograaf en geniet! Geniet van elk moment, elke emotie, samen met degene waar je van houdt. Als je geniet, dan straal je. Wanneer je straalt, gaat een foto spreken. Als een foto spreekt, voel je over 30 jaar weer precies hoe je je voelde op dat moment als jullie terugkijken in het trouwalbum.

mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto

De voorbereidingen

Als fotograaf heb je vaak een droomplaatje hoe de kamer eruit moet zien waar de bruid zichzelf voorbereidt. Niet iedereen is in het bezit van een grote, lichte kamer met een Queen size bed erin, grote spiegels en grote ramen tot aan de grond en dan ook nog voldoende oppervlakte om makkelijk te kunnen manoeuvreren. Dus we doen het met wat we hebben, maar dan zijn er nog wel altijd een aantal zaken waar we rekening mee kunnen houden en kunnen beïnvloeden om ook de foto’s van de voorbereidingen zo mooi mogelijk te maken.

Kies voor de grootste en meest lichte kamer

Mocht de slaapkamer echt heel klein zijn, overweeg dan bijvoorbeeld de woonkamer. Zorg ervoor dat de kamer opgeruimd is, geen onnodige storende elementen graag. Dus schuif stoelen even naar een andere kamer, dozen en of tassen verwijderen. De fotograaf zal zeker ook aanwijzingen geven hierin.

Plan eerst de hairstyliste en daarna de visagiste

Waarom? Om de simpele reden dat het fotograferen van make up veel meer mogelijkheden biedt dan het vastleggen hoe het bruidskapsel wordt gedaan. Denk aan poederen, het blenden van de oogschaduw, het aanbrengen van mascara etc. Er zijn daarbij veel close up foto’s te maken die een perfecte aanvulling zijn voor het trouwalbum. Het hele palet aan producten alleen al is foto waardig.
Het later nog een keer aanbrengen van haarlak is makkelijker als we alle foto’s van de make up al hebben, dit is ook een mooi moment om er even wat meer tijd voor uit te trekken zodat het sprayen van de lak uitgelicht wordt met kunstlicht.

Verzamel al je bruidsaccessoires op 1 plek

Zorg ervoor dat je trouwschoenen, de ringen, het boeket, een sluier, de bruidslingerie, je sieraden en eventueel andere accessoires bij elkaar liggen. Zo vergeet je niks en kan de fotograaf alvast mooie detailfoto’s maken, terwijl jij je bruidskapsel krijgt van de kapper. Ook hoeft de fotograaf je niet te storen met vragen waar alles is en loopt ook dit soepel en stressvrij. 

mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto
mooiste-getting-ready-foto

Plan de eerste ontmoeting!!!

De trouwdag gaat om jullie, al het andere is belangrijk, maar bijzaak

Dat klinkt misschien een beetje kort door de bocht, maar wat ik ermee wil zeggen is het volgende. Het moment dat jullie elkaar voor de eerste keer zien op jullie trouwdag is een heel erg intiem moment. Dat moment is zeker net zo intiem als samen voor het altaar staan. Alle emoties en spanningen die hieraan vooraf gingen, komen samen op 1 moment. Een moment waar jullie elkaar kunnen bewonderen en waar de liefde gewoon het meest voelbaar is!

Natuurlijk wil iedereen daarbij zijn, om jullie te bewonderen en jullie emotie te zien. Maar … bruidegoms kunnen zich misschien wel schamen als zijn getuige en vrienden zien hoe emotioneel hij wordt als hij zijn bruid voor het eerst ziet. Ook zijn er de moeders die het altijd goed bedoelen en advies willen geven, applaudisseren of volschieten en dus de aandacht afleiden die puur en alleen voor jullie bestemd is. Dat moment lief bruidspaar, kunnen we niet meer over doen!

Dus plan dit deel van de dag lekker intiem, zonder andere mensen erbij. De bruidsfotograaf legt dit maar al te graag uit aan de ouders, familie en vrienden die staan te popelen, dat zij allemaal de kans krijgen jullie te zien, nadat jullie samen de tijd voor elkaar hebben genomen. Dit is gevoelsmatig het meest prettig, maar ook voor de foto’s. De emoties zijn puur, de omgeving is sereen en er is even rust om het allemaal in je op te nemen.

trouwfotograaf-amerongen-utrecht
trouwfotograaf-amerongen-utrecht

De ceremonie

Stap galant uit de trouwauto

Foto’s van de bruid die uit de trouwauto of koets stapt, kunnen echt ongelooflijk prachtig zijn, maar het kan meestal maar 1 keer. Niet dat de actie niet kan worden overgedaan, maar meestal is het een moment op de trouwdag waar gasten vol spanning staan te wachten op het bruidspaar. Daardoor is het niet altijd even gemakkelijk dit nogmaals te herhalen.

Maar als je je daar niet ongemakkelijk bij voelt of er is geen publiek, dan is het zeker de moeite waard om ook aan dit shot aandacht te besteden. Als je deze vertraging/herhaling wilt voorkomen, wacht dan tot de fotograaf zich voorbereid heeft en beweeg met een natuurlijke vloeiende beweging uit het voertuig met een grote glimlach op je gezicht.

Loop, zoen en schuif langzaam

Door het gangpad lopen is één van de meest bijzondere momenten van de hele ceremonie. Het is heel erg normaal dat je zo snel mogelijk in de armen van je geliefde wilt verdwijnen, maar je moet je snelheid vertragen en in rustige stappen lopen om je bruidsfotograaf de kans te geven geweldige foto’s te maken.
Hetzelfde geldt voor de zoen als jullie net getrouwd zijn en bij het aanschuiven van de trouwringen.

Bespreek vooraf de regels en speciale wensen met je fotograaf

Willen jullie tijdens de geloften of momenten waarop gesproken wordt door de ambtenaar of een familielid niet gestoord worden door het geluid van de camera? Dan is het essentieel om je fotograaf te vertellen over hoe de ceremonie precies zal verlopen en wat hij/zij wel en niet kan doen tijdens deze formele gedeelten.

Het kan ook zomaar zijn dat jullie wens is dat de gasten niet fotograferen tijdens de ceremonie, dit kan storend zijn voor jullie en ook voor de fotograaf, geef dit aan. Ervaren fotografen kennen de standaard ‘regels’, zoals het niet gebruiken van flitsers en heel dicht op het bruidspaar staan de hele tijd. Maar elke ceremonie is uniek, dus zorg ervoor dat het voor allebei duidelijk is wat de ‘do’s and don’ts’ zijn.

trouwfotograaf-den-bosch-brabant
trouwfotograaf-den-bosch-zaltbommel-brabant

Goede foto's kosten tijd, dus plan de reportage niet te krap

Sommige trouwlocaties zijn zo veelzijdig dat je het terrein niet hoeft te verlaten voor de reportage. Maar er zijn altijd ook nog speciale, onverwachte plekjes langs de kant van de weg, tijdens de rit naar de trouwlocatie toe, een bruggetje, een park met een vijver. Het loont dus echt om van tevoren de route naar de locatie rustig één of meerdere keren te rijden, eventueel samen met de fotograaf.

De trouwreportage is écht het moment van de dag alleen voor het bruidspaar, zonder goedbedoelde adviezen van familie, zonder de grapjes van de getuigen en bruidsmeisjes die het liefst tijdens de fotoshoot al hun Instagram ideeën met jullie en de fotograaf willen delen. Hier worden de romantische momenten tussen jullie gefotografeerd, spontane, maar ook de wat meer gestuurde poses. De fotograaf zal altijd gaan voor het mooiste plaatje wat precies weergeeft wat jullie uitstralen. Soms is het dan nodig dat een foto opnieuw gemaakt moet worden. Misschien willen jullie wel een bijzondere foto met een wapperende sluier of samen romantisch op de schommel. Allemaal unieke momenten die wel even tijd kosten. Het zou dan zo jammer zijn als deze vanwege tijdgebrek niet genomen kunnen worden.

Hiervoor is het wel fijn als er tijdens dit deel van de dag iemand meegaat om te helpen met de trouwjurk en bijvoorbeeld de sluier. Om een idee te krijgen van wat prettig is qua tijdsbestek, is een uur of anderhalf uur een goed uitgangspunt.

 

Je trouwjurk zal vies worden

Hoe eerder je dit accepteert, des te makkelijker zal het worden hiermee om te gaan als het gebeurt. Het weer in Nederland is altijd wisselvallig en nat gras geeft vlekken, modder is onvermijdelijk. We begrijpen dat dit heel erg jammer is, maar als je hier teveel aandacht aan besteedt, ontneem je jezelf zoveel plezier op de bruiloft.

Om die ene foto bovenop de heuvel of midden in een wei met koeien te nemen, moeten jullie misschien eerst een stukje lopen door het gras of door het bos. Vieze schoenen zijn dan het gevolg, je kunt ook voor alle zekerheid regenlaarzen meenemen. Dat is zelfs alleen maar een leuke accessoire, felgekleurde roze laarzen met bloemen onder je trouwjurk! Neem eventueel baby doekjes mee om de meest opvallende vlekken te verwijderen als de reportage voor de ceremonie is gepland.

 

Houd rekening met het onverwachte

Er zullen altijd dingen anders lopen dan gepland of gehoopt. Een trouwboeket met andere bloemen dan je had besteld, de ambtenaar die de naam van de getuigen verkeerd opleest, een liedje tijdens de ceremonie wat te laat start. Kinderen die door de trouwzaal rennen, baby’s die huilen tijdens de geloften, ik kan nog wel even doorgaan.

Dit gezegd te hebben, is mijn advies; Go with the flow! Je kunt het vaak niet beïnvloeden of ongedaan maken. Hoe meer je je er druk over maakt, des te minder geniet je van je trouwdag. Natuurlijk zijn dit scenario’s die je echt niet wilt op je bruiloft, maar later lachen jullie er samen om.

trouwfotograaf-den-bosch-brabant
trouwfotograaf-den-bosch-brabant
trouwfotograaf-den-bosch-brabant
trouwfotograaf-oijen-brabant

Maak lijstjes

Wanneer de fotograaf dit niet al aanbiedt, maak ze dan zeker zelf. De fotograaf kent de daggasten niet, laat staan dat alle namen onthouden worden.

Lijstjes met groepscombinaties werken ideaal! Niemand wordt vergeten en het maken van de groepsfoto’s verloopt zo zo vlot mogelijk.

De trouw etiquette

Iedereen weet wel wat ik bedoel. Die vragen die opeens opkomen tijdens de voorbereidingen of op de avond voor de bruiloft.

Hoe bevestig je de corsage? Aan welke hand draag je je trouwring? Hoe strik je die stropdas nou? Loop je links of rechts aan de arm van je vader naar het altaar?

Voorop gesteld dat het jullie dag is en dat jullie bepalen hoe deze gevierd wordt, zijn er natuurlijk wel een aantal richtlijnen.

Graag gedaan! 😉

Hoe draag je de corsage?

De mannen dragen de corsage met het steeltje naar beneden. De vrouwen dragen de corsage met het steeltje naar boven.

Hoe strik je de stropdas?

Er zijn meerdere manieren, maar dit is een voorbeeld van hoe je de stropdas kunt strikken.
strik je das

Aan welke hand draag je je trouwring?

Je kunt zelf kiezen aan welke hand je een trouwring draagt. Van oorsprong droegen katholieken hun ring links en protestanten rechts. Tegenwoordig maakt het niet uit.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest