10 handige vragen bij het kiezen van de beste trouwfotograaf voor jullie

Een trouwfotograaf kiezen, leuk!

Maar ook wel lastig, want trouwen doe je niet iedere dag en er zijn zoveel fotografen. Waar begin je met zoeken en hoe vind je dan de beste trouwfotograaf die bij jullie past? Waar moeten jullie allemaal aan denken en waar moet de fotograaf aan voldoen? Misschien kennen jullie al een hele goede en weten jullie al precies welke stijl jullie mooi vinden. Dan zijn sommige van de onderstaande vragen waarschijnlijk overbodig.

Iedereen is anders en heeft andere gedachten en wensen. Beantwoord de vragen ook gerust eerst individueel en bespreek daarna samen jullie antwoorden. Zo wordt jullie idee over wat jullie samen verwachten weloverwogen en heel duidelijk. Dat zorgt vervolgens voor overzicht en rust en dus minder stress. Jullie kunnen weer iets afvinken van het “to-do lijstje” en dat is in elke situatie prettig, toch?

trouwfotograaf-brabant
K&Y-trouwfotograaf-denbosch-29

1. Wil ik een professionele trouwfotograaf of kan een vriend het ook?

Deze vraag roept meteen de vraag op: wat is het wezenlijke verschil? Niet iedereen wil per se een professionele trouwfotograaf. En niet iedereen ziet het verschil tussen een professional en hobby fotograaf. Je kunt de bruiloft ook vast laten leggen door een goede vriend met een goede camera. Waar baseer je die keuze dan op? Kies je voor kwaliteit, ervaring, kennis en garantie dat je bepaalde momenten zeker terug kunt zien na de bruiloft? Of vind je dat minder belangrijk en zie je het die vriend ook fotograferen?

2. Waarom vind ik foto's van onze bruiloft belangrijk?

Het eerste wat in je opkomt is over het algemeen leidend. Hecht je sowieso al veel waarde aan foto’s? Of wil je aan iedereen laten zien hoe mooi jullie trouwdag was? Vind je het belangrijk dat al je familie, vrienden en dierbaren op de foto staan en alle mooie details? Of omdat je hebt gehoord dat je geleefd wordt op die dag en je veel kleine dingen gaat vergeten?

3. Wat wil je zien op de foto's?

Elke bruidsfotograaf heeft een eigen stijl fotografie. De één legt de nadruk op sfeer, emoties, momenten en details, de ander fotografeert meer in een journalistieke stijl. Wil je zo natuurlijk mogelijk gefotografeerd worden of vind je het ook leuk om een beetje geholpen te worden bij een mooie pose? Vind je je boeket geweldig en zeker foto waardig of wil je graag overzichtsfoto’s van wie er waren? Of een goede combinatie van alles bij elkaar?

10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf
10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf
trouwfotograaf tilburg

4. Wat is het budget voor onze bruiloft en hoeveel van dat budget reserveren we voor een fotograaf?

Wat vind je belangrijk? Wil je per se die designer trouwjurk en het custom made trouwpak? Of ga je echt voor die ene specifieke fotograaf? Is de fotograaf erbij vanaf de voorbereidingen tot en met het feest? Zijn minder uren ook mogelijk? Kunnen we een beetje schuiven met bepaalde hogere uitgaven? Alleen jij kan hierin je prioriteiten stellen.

5. Wat is nou een realistisch bedrag voor een professionele fotograaf?

Ik denk één van de meest gestelde vragen. Naast het aantal uur waarvoor de fotograaf is ingehuurd en de nabewerking en eventuele awards die gewonnen zijn, is de vraag naar die fotograaf ook van invloed. Het gemiddelde uurtarief van een ervaren bruidsfotograaf zit rond de € 200,-. In dat tarief zitten dan wel alle kosten, opleiding, salaris, aantal uren aanwezig, materialen en alle nabewerking verwerkt. Om een richtlijn aan te houden: Als een fotograaf genoeg ervaring heeft dan vraagt hij of zij minimaal € 1.200,- voor 6 uur, zonder een trouwalbum. Binnenkort zal ik hierover een uitgebreid blog wijden.

10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf
trouwfotograaf-brabant-denbosch
10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf

6. Wil ik een professioneel trouwalbum of zijn alleen de digitale beelden voldoende?

Een album is ook best een investering en misschien kijk je nooit naar de trouwfoto’s van bijvoorbeeld je ouders. Maak je zelf veel foto’s en heb je zelfs van elke vakantie een zelfgemaakt album? Nu kijk je vaak naar al het visuele wat er online te zien is en geniet je intens van de slideshow die je lekker kunt bekijken op de bank op je gsm. Maar ben eens eerlijk… Ga je over 30 jaar samen terugkijken achter een pc of telefoon naar losse foto’s van jullie mooiste dag? Een mooi tastbaar trouwalbum laat je alle magische momenten herbeleven.

7. Welk karakter, type fotograaf past bij mij?

Bijna elke trouwfotograaf praat over de bekende ‘klik’. Het kennismakingsgesprek met een fotograaf is een hele goede graadmeter om erachter te komen of jullie matchen. Als je je niet prettig voelt bij iemand die de leiding neemt, is het niet prettig als de fotograaf waar je de hele dag vrij close mee doorbrengt erg aanwezig instructies geeft. Of juist andersom! Jij hoopt op een fotograaf die je leidt, omdat je echt niet weet hoe je moet gaan staan. En deze laat je vervolgens een beetje aan je lot over. Communicatie tussen jullie is dus heel belangrijk!

8. Artistiek of doe-maar-normaal-dat-is-al-gek-genoeg?

Foto’s met een creatieve inslag of gewoon foto’s waar je helemaal te zien bent? Vind je het mooi als een foto een verhaal vertelt, de nadruk legt op een intiem moment tussen bruid en bruidegom? Een beeld kan interessanter worden door het spelen met licht, bijzondere uitsnedes, focuspunten en contrasten. Wil je ook zulke foto’s terugzien of wil je het liefst meer de ‘standaard kiekjes’?

10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf
10 vragen hoe kies je de beste trouwfotograaf

9. Wil ik mijn trouwfoto's heel natuurlijk of in een bepaalde stijl bewerkt?

Een kwestie van smaak! Net als iedere fotograaf een eigen stijl fotografie heeft, is dat ook zo bij de nabewerking. Vind je lichte, of juist moody foto’s mooi? Puur natuurlijk, zonder correcties van eventuele oneffenheden of juíst een beetje magischer? Felle kleuren of mooie grijstinten? Zoek met zorg een fotograaf uit die ook een goede kennis heeft in nabewerken. Dat is namelijk, naast fotografie een vak apart wat erg veel tijd in beslag neemt. Een goede fotograaf luistert naar je wensen en zal een ruime variatie aanbieden om jullie voldoende keuze te geven in bewerkte beelden.

10. Hoe kom ik erachter hoe een fotograaf echt is tijdens een bruiloft?

Op de website van de fotograaf vind je meestal een pagina of onderdeel met referals (aanbevelingen) van bruidsparen welke al gewerkt hebben met de fotograaf. Lees ze door! Als het goed is, ga je een rode draad herkennen in alle beoordelingen van hen. Dan is het nog steeds maar de vraag of die referals op de site zelf ook waar zijn. Een fotograaf is over het algemeen ook wel vindbaar op trouwplatformen zoals ThePerfectWedding, WeddingGoodiebags, TopTrouwbedrijven. Daar kunnen zij zelf die beoordelingen niet invullen, alleen de bruidsparen zelf. Het blijft natuurlijk ook altijd een deel je gevoel volgen.

Hopelijk helpen de vragen en antwoorden jullie op weg. Als jullie vragen hebben of gezellig kennis willen maken, stuur me gerust een mailtje.